• Wat is 5x Beringen?

  Wat is 5 x Be(h)ringe(n) precies ?

  Je hoort wel vaker dat steden of gemeenten verbroederen met een andere gemeente of stad in het buitenland.
  Welnu met 5 x Beringen is dat in feite hetzelfde. Maar onze vereiniging heeft toch ook iets speciaals. Wij, Beringen België zijn verbroederd met 6 andere gemeenten in Europa die allemaal de naam Be(h)ringe(n) dragen. Deze gemeenten liggen in 5 verschillende Europese landen, vandaar 5xB.
  Het speciale aan onze verbroedering is dus onze identieke naam.
  De Vzw die is opgestart, heeft als voornaamste doel de fijne contacten tussen de 7 gemeenten, en haar inwoners, te bewaren door (onder andere) het organiseren van de driejaarlijkse spelen. Maar het kunnen ook andere activiteiten zijn en ook andere verenigingen van Beringen kunnen deze activiteiten organiseren met de andere gemeenten Be(h)ringe(n). Zo waren er in het verleden al bijeenkomsten van voetbalploegen, van zangkoren, van schutterijen, van de brandweerkorpsen enz.
  En er zijn natuurlijk ook nog de vele individuele contacten tussen mensen van de 7 gemeenten.

  Wanneer is 5x Beringen opgestart en wanneer worden de spelen precies georganiseerd in België?
  In 1956 waren er de eerste contacten tussen mensen van Beringen België en Beringen Zwitserland.
  In 1958 werd een eerste keer een delegatie vanuit Zwitserland ontvangen in België.
  In 1959, ter gelegenheid van de Bruegelfeesten in onze gemeente, werd de vereniging 5 x Beringen Internationaal opgericht, met vertegenwoordigers uit de vijf landen (België, Nederland, Luxemburg, Zwitserland en Duitsland).
  Op dat ogenblik was er nog maar één gemeente Behringen in Duitsland omdat de twee andere Duitse gemeenten in Oost Duitsland liggen. Deze zijn pas toegetreden na de eenmaking van Oost en West Duitsland.
  In 1977 werden de driejaarlijkse spelen voor een eerste keer georganiseerd in Zwitserland.
  In 1980 werden de spelen een eerste keer georganiseerd in België. Een tweede keer in 1995 en nu volgend jaar in 2016 is het voor de derde keer onze beurt. Deze spelen gaan door van 8 tot 11 juli 2016. Ze vinden plaats in het Mijnstadion.

   

  Wat houden de verbroederingsspelen in?
  De spelen zelf zijn een soort ‘Spel zonder grenzen’. Het organiserend land (wij dus in 2016) stelt het programma samen. Welke spelen het juist zijn blijft geheim tot op het laatste ogenblik.
  Er zijn vijf spellen die door alle ploegen samen, tegelijkertijd, gespeeld worden. Tussen deze 5 proeven moet elke gemeente apart nog het ‘rode draad-spel’ spelen.
  Uit elke gemeente neemt een ploeg deel die is samengesteld uit 10 jongens en 10 meisjes.
  De winnende ploeg krijgt 7 punten, de tweede 6 enz. Wie op het einde het meest aantal punten heeft, is de grote winnaar. Ik maak me sterk dat wij dat gaan zijn.
  Er is altijd veel ambiance bij deze spelen, want de toeschouwers moedigen hun ploegen luidkeels aan en kunne ook het verloop goed volgen op het scorebord.

Comments are closed.